Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 1 februarie 2014

Boabele Paradisului

Boabele Paradisului (grauntele paradisului) sunt semintele plantei Aframomum melegueta care se folosesc ca si condiment datorita gustului iute si piparat cu arome de citrice. Este o planta erbacee, perena care formeaza pastai lungi de 5-7 cm, ce contin numeroase seminte. Boabele Pardisului se folosesc in bucataria din vestul Africii si au ajuns prin intermediul caravanelor, ce aveau rute prin desertul Sahara in Sicilia si restul Italiei. Pliniul cel Batran l-a mentionat ca fiind piper african, iar ulterior in Europa a fost redenumit Boabele Paradisului, devenind un substituit popular pentru piperul negru. Boabele Paradisului cresc spontan in Africa de vest (Ghana, Liberia, Coasta de Fildes, Togo si Nigeria). Ghana exporta cel mai mult. In Encyclopaedia Britanica aparuta in 1880 se mintea de faptul ca boabele Paradisului erau utilizate in practica veterinara si faceau parte din hrana gorilelor care traiau in salbaticie, pentru efectul lor benefic aupra sistemului cardiovascular. Astazi este utilizat in bucataria gourmet ca inlocuitor pentru piper, si este folosit la obtinerea berii artizanale Samuel Adams, Jin, si a berii novergiene Akvavit. In America, boabele Paradisului cresc in popularitate datorita utilizarii lor de catre unii bucatari bine-cunoscuti, precum Alton Brown. Sunt folosite pentru dietele crude Vegan deoarece sunt mai putin iritante pentru digestie decat piperul negru. Zdrobirea boabelor cu masina de macinat lasa o aroma deoasebita de piper negru, nucsoara si coaja de lamaie. Condimentul se foloseste la tot felul de preparate: gratar, friptura, kebab, marinata penntru peste si legume, salate, etc. Prajind condimentul inainte de macinare ajutam la cresterea aromelor sale.

Niciun comentariu:

Lista mea de bloguri